Home D'Elidas Orginal Press

Köp i Butik

Recept D'Elidas på
 Kontakt Andra Produkter  Blogg  Köp Online Resmål Panamá Facebook:
facebook.gif (1184 bytes)




Det Panamanska köket

Med närheten till två världshav är det naturligt att det Panamanska köket är mer baserat på fisk än på kött.
Även kyckling är en ofta förekommande ingrediens.
De flesta maträtterna äts tillsammans med ris eller matbanan (även kallad mjölbanan/kokbanan), bönor eller linser. Detta kök är i grunden faktiskt inte alls speciellt starkt även om många Panamaner har ett speciellt förhållande till Aji Chombo (Den Panamanska varianten av Habanero pepper) som används i en del lokala rätter och också är en av ingredienserna i D'Elidas.

Scrollar du ner hittar du flera recept där D'Elidas används.

Du kan också ladda ned en gratis App till din iPhone med en receptsamling från D'Elidas. Finns här på Appstore.

 



Ovan en Panamansk kvinna i den
traditionella folkdräkten "Pollera",
bärandes en bricka med smårätter.
Svenska Recept med D'Elidas:

Internationella Recept med D'Elidas:

 

Panamanska Recept med D'Elidas:

Panamanska Recept (forts):

Ceviche kan sägas vara Latinamerikas svar på sill, även om smaken är starkare och mer syrlig då den marineras i lime och chili. Ursprungslandet är Peru men många latinamerikanska länder har sina egna varianter. I Panama görs den oftast på fisken ”Corvina”, eller räkor och bläckfisk.

Ingredienser 4 portioner:
400 g fisk med fast kött, t ex kolja, torsk eller sej
Marinad:
1 hackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl juice från pressad lime
10 ml vitvinsvinäger
1/2 hackad habanero chilifrukt
1 finhackad stjälk selleri
1 tsk salt
1 knippe culantro eller koriander
1/2 msk D’Elidas

Rensa fisken om du inte redan har köpt den filead. Ta bort skinn och ben. Skär i små tärningar. Rör ihop limejuice, vitlök, lök, selleri, chili, koriander, salt och peppar och D’Elidas till en marinad. Häll marinaden över fisken så att den täcks. Låt fisken stå i kylen över natten. Serveras gärna i cocktailglas.

Upp 

 


Ceviche

Sancocho är en typisk Panamansk soppa. Olika regioner i landet varierar receptet något då pumpan kan bytas ut mot den lokala rotfrukten "ñame".

Ingredienser 4 portioner
1 höna eller kyckling
1 lök
4 knippen Culantro eller Koriander
5 Vitlöksklyftor
1 te-sked Orégano
2 Ají Dulces eller Chili Poblano
250 gr Yuca (Cassava)
250 gr Zapallo (Pumpa)
2 Hela majskolvar
1 msk D’Elidas
Salt

Dela kycklingen i bitar och stek den i en stekpanna med lite olja, lök, koriander, chili poblano, orégano och D’Elidas. Koka Yuca, Pumpa och majskolvar i en separat kastrull med Hönsbuljong. Häll över stekpannans innehåll i soppan. Låt koka på svag värme cirka 20 min.

Upp 

 


Sancocho

”Ropa Vieja” betyder ordagrant ”gamla kläder” men smakar betydligt fräshare än så.

Ingredienser 4 portioner
1 kilo flankstek
3 kuber köttbuljong
2 burkar hela konserverade tomater
1 stor skivad lök
1 grön skivad paprika
4 krossade vitlöksklyftor
4 potatisar i små bitar
1 burk gröna bönor
2 skivade morötter
3 msk tomatpure
1/2 msk D’Elidas
Svartpeppar
Salt

Koka flanksteken i en kastrull med köttbuljongen tills att köttet får färg och blir mjuk. Ta ur köttet och strimla/dra ut det i remsor med en kniv. Häll bort en del av buljongen. Lägg tillbaka det strrimlade köttet i kastrullen och tillsätt resten av ingredienserna förutom bönorna. Låt koka tills att buljonen avdunstar och grönsakerna blir mjuka. Lägg i bönorna sist såvida de inte är färska från början. Serveras oftast med ris eller patacones.

Upp 

 


Ropa Vieja

Kreolska immigranter har också påverkat det Panamanska köket. Här ett exempel.

Ingredienser:
1 kilo skalade okokta tigerräkor
4 skedar olivolja
1 finhackad lök
3 krossade vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd paprika
4 finhackad ajíes dulces eller Chili Poblano
1/2 finhackad aji chombo (habanero chilifrukt)
2 skalade, kärnade, och hackade plommontomater.
3 skedar tomatsås (passerade tomater)
4 knippen hackad Culantro eller Koriander
1/2 tesked cayennepeppar
1 tesked socker
½ msk D’Elidas
Svartpeppar
Salt

Fräs löken och vitlöken i oljan. Lägg till paprika, aji chombo, chili poblano, socker, salt, peppar, tomat och tomatsåsen. Stek 5-10 minuter tills att såsen blir krämig. Lägg i räkorna och låt steka cirka 10 minuter. Lägg i koriander och stek ytterligare cirka 5 minuter. Serveras ofta med ris eller patacones.

Upp

 


Camarones a la Criolla

Patacones görs på omogna matbananer (även kallad kok- eller mjölbanan) och används i Panama ofta som ett tillbebör till mat istället för tex pommes frittes. Smaken är inte alls söt som en vanlig banan.

Ingredienser:
Matbanan (Obs Välj en Grön omogen, ej gul mogen)
Majsolja

Skala och skiva matbananen. Platta till skivorna med en glasbotten. Hetta upp oljan rejält i en stekpanna och fritera bananskivorna några minuter på varje sida tills de får lite färg.

Upp
 

 


Patacones

Linser är ett viktigt inslag i det Panamanska köket. Linser är inte bara goda utan också rika på protein, mineral och kostfiber. Som vegetariskt alternativ kan köttet helt enkelt tas bort från denna rätt.

Ingredienser:
500 g kött (grytbitar)
1 kub köttbuljong
1 kub grönsaksbuljong
2 msk olivolja
1 msk D’Elidas
2 dl Gröna linser
0,75 L vatten
1 st gul lök
2 st vitlökskyftor
1 st morot
1 grön paprika
1 knippe koriander & persilja

Stek grytbitarna i en djup kastrull med olivolja och köttbuljong. När köttet inte längre är rött häller du på vattnet och linser. Låt koka ung. 30 minuter. Tillsätt sen grönsaksbuljongtärning, lök, vitlök, morot, paprika och D'Elidas. Rör om. Lägg i några blad koriander och en klick persilja. Låt sjuda ytterliggare cirka 30 minuter tills grönsakerna och linserna är mjuka.

Garnera med Patacones. Se recept ovan för dessa. (Soppan äts i Panama ofta också med lite ris på en sidotallrik.)

Upp
 


Sopa Lentejas y Carne con Patacones

Ingredienser:

1 paket Pasta Pipe Rigate, alternativt makaroner (ej snabb)
1 liten burk majs
100 gr frysta eller färska Ärtor (ej burk)
1 finhackad lök
1 hackad Selleri
1 hackad chilifrukt
1 kopp majonäs
1/4 kopp olivolja
2 burkar tonfisk
1 halv matsked D’Elidas
Knippe Persilja
Lite Salt
1 matsked vinäger

Blanda löken chilin och vinägern i en kopp. Lägg åt sidan. Koka pastan. Kyl sedan ned den med kallt vatten.
Häll i pastan i en stor bytta och blanda i alla andra ingredienser, rör om.
Häll till sist i lök vinäger och chilin över blandningen och rör om. Klipp persiljan över blandingen.
Ställ in i kylen en timme. Klart.

Upp

Recept och bild kommer inom kort…...

Upp

D'Elidas marknadsförs i Skandinavien av Panimpo. För mer information kontakta:  info@delidas.se