|
|
|
|
Det Panamanska köket
Med närheten till två världshav är
det naturligt att det Panamanska köket är mer baserat på fisk än på kött.
Även kyckling är en ofta förekommande ingrediens.
De flesta maträtterna äts tillsammans med ris eller matbanan (även kallad
mjölbanan/kokbanan), bönor eller linser. Detta kök är i grunden faktiskt inte alls
speciellt starkt även om många Panamaner har ett speciellt förhållande till Aji Chombo
(Den Panamanska varianten av Habanero
pepper) som används i en del lokala rätter och också är en av ingredienserna i
D'Elidas.
Scrollar du ner hittar du flera recept där D'Elidas används.
Du kan också ladda ned
en gratis App till din iPhone med en receptsamling från D'Elidas. Finns
här på
Appstore. |
Ovan en Panamansk kvinna i den
traditionella folkdräkten "Pollera",
bärandes en bricka med smårätter. |
Svenska Recept
med D'Elidas:
|
Internationella Recept med D'Elidas:
|
Panamanska Recept med D'Elidas:
|
|
Panamanska Recept (forts):
Ceviche kan sägas vara Latinamerikas
svar på sill, även om smaken är starkare och mer syrlig då den marineras i lime och
chili. Ursprungslandet är Peru men många latinamerikanska länder har sina egna
varianter. I Panama görs den oftast på fisken Corvina, eller räkor och
bläckfisk.
Ingredienser 4 portioner:
400 g fisk med fast kött, t ex kolja, torsk eller sej
Marinad:
1 hackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl juice från pressad lime
10 ml vitvinsvinäger
1/2 hackad habanero chilifrukt
1 finhackad stjälk selleri
1 tsk salt
1 knippe culantro eller koriander
1/2 msk DElidas
Rensa fisken om du inte redan har köpt
den filead. Ta bort skinn och ben. Skär i små tärningar. Rör ihop limejuice, vitlök,
lök, selleri, chili, koriander, salt och peppar och DElidas till en marinad. Häll
marinaden över fisken så att den täcks. Låt fisken stå i kylen över natten. Serveras
gärna i cocktailglas.
Upp
|
Ceviche |
|
Sancocho är en typisk Panamansk soppa.
Olika regioner i landet varierar receptet något då pumpan kan bytas ut mot den lokala
rotfrukten "ñame".
Ingredienser 4 portioner
1 höna eller kyckling
1 lök
4 knippen Culantro eller Koriander
5 Vitlöksklyftor
1 te-sked Orégano
2 Ají Dulces eller Chili Poblano
250 gr Yuca (Cassava)
250 gr Zapallo (Pumpa)
2 Hela majskolvar
1 msk DElidas
Salt
Dela kycklingen i bitar och stek den i
en stekpanna med lite olja, lök, koriander, chili poblano, orégano och DElidas.
Koka Yuca, Pumpa och majskolvar i en separat kastrull med Hönsbuljong. Häll över
stekpannans innehåll i soppan. Låt koka på svag värme cirka 20 min.
Upp
|
Sancocho |
|
Ropa Vieja betyder ordagrant
gamla kläder men smakar betydligt fräshare än så.
Ingredienser 4 portioner
1 kilo flankstek
3 kuber köttbuljong
2 burkar hela konserverade tomater
1 stor skivad lök
1 grön skivad paprika
4 krossade vitlöksklyftor
4 potatisar i små bitar
1 burk gröna bönor
2 skivade morötter
3 msk tomatpure
1/2 msk DElidas
Svartpeppar
Salt
Koka flanksteken i en kastrull med
köttbuljongen tills att köttet får färg och blir mjuk. Ta ur köttet och strimla/dra
ut det i remsor med en kniv. Häll bort en del av buljongen. Lägg tillbaka det strrimlade
köttet i kastrullen och tillsätt resten av ingredienserna förutom bönorna. Låt koka
tills att buljonen avdunstar och grönsakerna blir mjuka. Lägg i bönorna sist såvida de
inte är färska från början. Serveras oftast med ris eller patacones.
Upp
|
Ropa Vieja |
|
Kreolska immigranter har
också påverkat det Panamanska köket. Här ett exempel.
Ingredienser:
1 kilo skalade okokta tigerräkor
4 skedar olivolja
1 finhackad lök
3 krossade vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd paprika
4 finhackad ajíes dulces eller Chili Poblano
1/2 finhackad aji chombo (habanero chilifrukt)
2 skalade, kärnade, och hackade plommontomater.
3 skedar tomatsås (passerade tomater)
4 knippen hackad Culantro eller Koriander
1/2 tesked cayennepeppar
1 tesked socker
½ msk DElidas
Svartpeppar
Salt
Fräs löken och vitlöken
i oljan. Lägg till paprika, aji chombo, chili poblano, socker, salt, peppar, tomat och
tomatsåsen. Stek 5-10 minuter tills att såsen blir krämig. Lägg i räkorna och låt
steka cirka 10 minuter. Lägg i koriander och stek ytterligare cirka 5 minuter. Serveras
ofta med ris eller patacones.
Upp
|
Camarones a la Criolla |
|
Patacones görs på omogna matbananer (även
kallad kok- eller mjölbanan) och används i Panama ofta som ett tillbebör till mat
istället för tex pommes frittes. Smaken är inte alls söt som en vanlig banan.
Ingredienser:
Matbanan (Obs
Välj en Grön omogen, ej gul mogen)
Majsolja
Skala och skiva matbananen.
Platta till skivorna med en glasbotten. Hetta upp oljan rejält i en stekpanna och fritera
bananskivorna några minuter på varje sida tills de får lite färg.
Upp
|
Patacones |
|
Linser är ett viktigt
inslag i det Panamanska köket. Linser är inte bara goda utan också rika på protein,
mineral och kostfiber. Som vegetariskt alternativ kan köttet helt enkelt tas bort från
denna rätt.
Ingredienser:
500 g kött (grytbitar)
1 kub köttbuljong
1 kub grönsaksbuljong
2 msk olivolja
1 msk DElidas
2 dl Gröna linser
0,75 L vatten
1 st gul lök
2 st vitlökskyftor
1 st morot
1 grön paprika
1 knippe koriander & persilja
Stek grytbitarna i en djup
kastrull med olivolja och köttbuljong. När köttet inte längre är rött häller du på
vattnet och linser. Låt koka ung. 30 minuter. Tillsätt sen grönsaksbuljongtärning,
lök, vitlök, morot, paprika och D'Elidas. Rör om. Lägg i några blad koriander och en
klick persilja. Låt sjuda ytterliggare cirka 30 minuter tills grönsakerna och linserna
är mjuka.
Garnera med Patacones. Se recept ovan för dessa.
(Soppan äts i Panama ofta också med lite ris på en sidotallrik.)
Upp
|
Sopa Lentejas y Carne con Patacones |
|
Ingredienser:
1 paket Pasta Pipe Rigate,
alternativt makaroner (ej snabb)
1 liten burk majs
100 gr frysta eller färska Ärtor (ej burk)
1 finhackad lök
1 hackad Selleri
1 hackad chilifrukt
1 kopp majonäs
1/4 kopp olivolja
2 burkar tonfisk
1 halv matsked DElidas
Knippe Persilja
Lite Salt
1 matsked vinäger
Blanda löken chilin och
vinägern i en kopp. Lägg åt sidan. Koka pastan. Kyl sedan ned den med kallt vatten.
Häll i pastan i en stor bytta och blanda i alla andra ingredienser, rör om.
Häll till sist i lök vinäger och chilin över blandningen och rör om. Klipp persiljan
över blandingen.
Ställ in i kylen en timme. Klart.
Upp |
|
|
Recept och bild kommer inom
kort
...
Upp |
|