Till vad kan man använda D'Elidas gula orginalsås? Svaren är många. Den är fantastisk
till korvar, kött, kyckling och fisk men passar också alldeles utmärkt till vegetariska
rätter. Du kan använda den som en smaksättare, en bordskrydda, i en gryta, i en
omelett, till grillat, i en wok, istället för senap, eller helt enkelt där du tror att
den passar. Prova gärna dig fram. Har du lite mer tid över någon gång så testa den
gärna också till något av de Panamanska recepten under fliken recept.
D'Elidas orginal såsens ursprung finns i ett
drygt 100 årigt familje-recept från Panamas karibiska kust. I stort sett sedan dess har
den funnits tillgänglig bara i hemlagad version och det var inte förrän
år 2002 som D'Elidas började kommersiell tillverkning.
Såsens kvalitet och framgång beror inte
främst på styrkan, utan mer på den unika sammansättningen och smaken. Delar av
receptet håller fabrikanten hemligt men de tre viktigaste ingredienserna är den lokala
chili-frukten Aji Chombo, senap och vinäger. (Aji Chombo som
uttalas "Ahii" är namnet på den Panamanska varianten av chilifrukten Habanero pepper som ej bör förväxlas
med den ungefär lika heta men oliksmakande Scotch Bonnet från
Jamaica.)
Hur stark är då D'Elidas? Låt
oss först förklara något om det vetenskapliga sättet att mäta styrka i
chili: SHU
All chili innehåller ämnet kapsaicin.
Chilifrukters styrka mäts i SHU (Scoville Heat Units) där rent kapsaicin ger ett värde på
otroliga 16.000.000 SHU.
Chilifrukter i sin tur
innehåller ju inte bara rent kapsaicin utan även fruktkött så styrkan
blir något mindre koncentrerad. Den starkaste chilifrukten i världen bör
vara en Indisk sådan vid namn Naga Jolokia som går
ända upp till 855,000 SHU. Detta är vansinnigt starkt.
Även om chilifrukten Aji Chombo
som används i D'Elidas är riktigt stark så ger den i sammanhanget "bara"
250,000 SHU, men vi tycker att det är tillräckligt för vår goda sås.
Då en begränsad mängd Aji Chombo
används i D'Elidas blir den slutliga styrkan på såsen runt 5,000 SHU
vilket är ungefär jämförbart med styrkan i en Tabascosås. Det som
skiljer är inte styrkan. Det är smaken!
Konsumtion av chili ökar temperaturen och
förbränningen i kroppen. Den verkar samtidigt smärtstillande då kroppen producerar
endorfiner.
Chili innehåller dessutom faktiskt mer C-vitamin än apelsin och citron (även om man
så klart inte kan äta samma mängd). |